UZUN VADELİ FELAKET-II

Hayatı boyunca, batıl inançların ve hurafelerin karşısına bilimi ve tıbbı koydu. Hastalıkların sebebinin Tanrı’nın gazabı değil, insanların yaşam koşulları ve alışkanlıklar olduğunu savundu.

Dün Hipokrat’tan bahsedeceğimi söylemiştim. Doğumu: M.Ö. 460. Babası Heraklides, oğulları Thessalus ve Draco da hekimdi. Damadı Polybus ise kayınpederinden aldığı bayrağı onurla taşıdı. Tıp alanındaki hizmetleri onun Tıbbın Babası olarak anılmasını ve ölümsüzleşmesini sağladı. 

Hayatı boyunca, batıl inançların ve hurafelerin karşısına bilimi ve tıbbı koydu. Hastalıkların sebebinin Tanrı’nın gazabı değil, insanların yaşam koşulları ve alışkanlıklar olduğunu savundu.

Dönemin en gizemli hastalığı sara ile ilgili olarak “Kutsal Hastalığa Dair” adlı bir kitap yazdı. Kitabında, “ Gizemli olarak adlandırılan bu hastalığın kutsal, ya da açıklanamaz bir yanı yok. Tıpkı diğer hastalıklar gibi, bunun da doğal bir nedeni var. Yalnız cahiller, doğaüstü olaylara hayranlık duyar, bir hastalığı kutsal kabul eder,” dedi.

O tarihte batıl inançlar yüzünden, kadavra kullanmak yasak ve günahtı. Kadavra kullanamayan Hipokrat, çoğu kez yanlış teşhis koyup, yanlış tedaviler uyguladı. Ancak ölümünden sonra, Hipokrat Ekolünün bulduğu bütün tedavi yöntemleri Hipokrat’a atfedildi.Hipokrat tıbbı, doktorların işlerini profesyonelce yapması üzerine kuruluydu. Doktorların hastalarla ilgilenmeden önce, kişisel hijyenlerine çok önem vermeleri gerektiğini vurguluyordu. Hijyen, ruh temizliği kadar önemliydi.

Hastaların ağrı, ateş ve çarpıntı gibi semptomlar ile ilgili kayıtlarının tutulmasını, ayrıca yaşadıkları ev ve çevresini, ailesi ve arkadaşlarının da araştırılmasını istiyor, hastalıkların yaşanılan ortam koşulları veya diğer insanlar tarafından bulaştırılmasıyla oluştuğunu söylüyordu. 

Günümüzde doktorların mesleğe başlamadan içtikleri anda “Hipokrat Yemini” deniyor. Bu yemin yaklaşık 70 kadar metinden meydana gelmiş ve M.Ö. 3. yüzyılda İskenderiye Kütüphanesi’nde birleştirilmiş.

Dünkü sorum şuydu: “Çocuğunuz tıp fakültesini kazansa mutlu olur muydunuz?” Cevap vermeden önce aşağıdaki haberi bir okuyun, lütfen.

Sakarya Tıp Fakültesi mezuniyet töreninde, rektörün liderliğindeki yobaz yönetim, Hipokrat Yeminindeki, “Etnik köken, cinsiyet ve cinsel yönelim ayrımı yapmayacağım,” sözlerini yemin metninden çıkardı. Öğrenciler eksik metni okumayı reddetti; rektörlük de törende Hipokrat Yeminini okutmadı. Demek ki buranın mezunlarınınuygulamalarında,  etnik ve cinsiyet ayırıma yapmaları isteniyor.

Tıp fakülteleri sadece insan vücudunun değil, insanlığın da öğretildiği eğitim kurumlarıdır. İnsanlığı öğrenemeyen kimsenin mesleğinin de aldığı eğitimin de hiç  bir değeri yoktur. Şimdi açıkça soruyorum: Çocuğunuzun tıp eğitimini Sakarya ve benzeri üniversitelerde almasını ister misiniz?

Ben yazının başlığı “Uzun Vadeli Felaket” ama vade tarih öncesinde başlamıştı ve Kubilay’ın Menemen’de şehit edilmesiyle hız kazandı, organize oldu.Matbaaya gavur icadı diyerek, Türkiye’ye 250 yıl geç girmesini başaranlar, şimdi teknolojiyi yasaklayarak insanların aydınlanmasını engellemeye çalışıyorlar.

NE KADAR HAZİN Kİ,

  • BU YOBAZLAR, 3.000 YIL ÖNCESİNİN BİLİNCİNE BİLE SAHİP DEĞİL.

İfral TURGUT

15.08.2024 17:41:00

YAZARLAR


'BU PROJE KADINLAR VE GENÇLER İÇİN İŞ KAPILARI AÇACAK'

ADANA FİRMASINA 2 AY SÜRE VERİLDİ

OYA TEKİN’DEN HEMŞEHRİ DERNEK TEMSİLCİLERİ İLE ÇALIŞTAY

ATA DEMİRER GAZİNOSU ADANA’DA

THY'DEN TRAVELX IDEATHON YARIŞMASI FİNAL HEYECANI BAŞLIYOR

CEYHAN BELEDİYESİNDEN, KENTİN GELECEĞİ İÇİN TMMOB İLE ORTAK PROTOKOL

BERİŞ: İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİ FIRSATA ÇEVİRMELİYİZ

JERZY SKOLIMOWSKI’YE ADANA ALTIN KOZA’DAN YAŞAM BOYU BAŞARI ÖDÜLÜ

TEKNOFEST 2024 ADANA ZİYARETÇİ KAYITLARI BAŞLADI!

“GROSERİ’DEN YAZA VEDA İNDİRİMLERİ”

ADANA TEKNOFEST’E HAZIRLANIYOR

“AĞAÇ KESİMİNİN BÜYÜKŞEHİR TARAFINDAN YAPILMADIĞI ANLAŞILDI”

ADANA ALTIN KOZA’NIN EDEBIYAT UYARLAMASI FINALISTLERI BELLI OLDU

SABAHATTİN EŞBERK MEZARI BAŞINDA ANILDI

ADANA VE MERSİN’DE 15. MAĞAZASINI AÇTI!

Ç.Ü DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİNDEN 135 YENİ MEZUN

ADANA OSB 4. GENİŞLEME BÖLGESİNİN ENERJİ PROJESİ TAMAMLANDI