VE BAYRAK GERÇEK YERİNDE

Ali Rıza Akıncı, 1898 yılında Konya’da doğdu Babası yüzbaşıydı ama oğlunun askeri okula gitmesine karşıydı. Ali Rıza ise medresedeki öğretimden, özellikle de cübbe ve sarıktan hiç hoşlanmamıştı. Ne yaptı, etti orduya katıldı.

 

Ali Rıza Akıncı, 1898 yılında Konya’da doğdu Babası yüzbaşıydı ama oğlunun askeri okula gitmesine karşıydı. Ali Rıza ise medresedeki öğretimden, özellikle de cübbe ve sarıktan hiç hoşlanmamıştı. Ne yaptı, etti orduya katıldı. 

I. Dünya Savaşı’nda Arabistan, Gazze ve Filistin-Kudüs cephelerinde çarpıştı. O yıllardaki en acı hatırası, Kudüs’te kazanmalarına rağmen, şehri teslim edip geri dönmeleri olmuştu.

Şam’da esir düştü. Ama memlekete şehit olduğu haberi geldi. Helvası yapılırken, evine geldi. Herkes şaşkınlık içindeydi. Tekrar orduya dönmek istiyordu. Bunca acıdan sonra aile dönmesine karşı çıktı ama başaramadılar. 

Henüz düzenli bir ordu kurulmamıştı. Büyük Millet Meclisi’nin açılmasından bir ay sonra kurulan ve gizli bir teşkilat olan Yeşil Ordu’ya katıldı. Teşkilatın amacı dağınık birlikleri organize edip, Mustafa Kemal’e destek vermekti. Teğmen Ali Rıza, Yeşil Ordu ile Mustafa Kemal’i izlemeye başladı. Kurtuluş savaşında cepheden cepheye koşmaya başladı. 

Bornova üzerinden İzmir’e ilerlerken, Halkapınar önlerine geldiklerinde, Rum çetecilerin attığı bomba, birliğinin ortasına düştü. Üç askeri şehit oldu. Kendisi ise bir şarapnel ile boynuna yakın bir yerden yaralandı ama bu onu durduramadı. 9 Eylül günü İzmir’e giren askerlerimiz arasındaydı. 

Fahrettin Altay Paşa komutasında Kordon boyunca ilerleyerek, Yunan bayrağının çekili olduğu Hükümet Konağı önüne geldiğinde, yaşlı bir kadın yolunu kesti. Bütün gece uğraşıp diktikleri bir Türk bayrağını verdi Ali Rıza’ya, ve “Teğmen, ne durup bakıyorsun? Al da bunu onun yerine koy,” dedi.

Ali Rıza aldı bayrağı, koşa koşa çıktı merdivenlerden, girdi hükümet konağına ve Türk bayrağını balkondaki göndere çekti. (Bu sahneyi ilkokulda izlemiştim. Hala ilk günkü berraklığı ile gözümün önünde. İzmir’e gittiğimde ilk ziyaret ettiğim yer o binaydı.) 

9 Eylül 1922’de, İzmir’de Hükümet Konağı haricinde dört yerde, (Kadifekale, Sarıkışla, Karşıyaka ve İzmir Paket Postanesi’nde de) Türk Bayrağı çekildi göndere. İzmir yeniden bizim olmuştu. 

UNUTMAYACAĞIZ O GÜNLERİ

• UNUTTURMAYACAĞIZ TEĞMEN ALİ RIZALARI

• UNUTTURMAYACAĞIZ KAHRAMANLARIMIZI. İSİMLİ….İSİMSİZ.

 

 


İfral TURGUT

8.09.2024 18:39:00

YAZARLAR


DÜNYA ÇOCUKLARI ADANA’DA BULUŞACAK

TUNCAY DAĞLI’NIN YENİ KİTABI; “SIRILSIKLAM HAYAT”

YÜREĞİR BELEDİYESİNDEN ÜCRETSİZ DİYETİSYEN HİZMETİ

“İSŞİZ VATANDAŞA YASAL TAKİP BAŞLATMAK VİCDANSIZLIK”

YUMURTALIK BELEDİYESİ’NDEN ÖĞRENCİLERE ÜCRETSİZ ÇORBA

ALTIN KOZA TÜRKİYE’NİN MARKASIDIR

1,5 ADANA DERECEYE GİRDİ

AV TURİZMİ İHALELERİNİN İPTALİNİ İSTEDİ

YANGINDAN ETKİLENENLERE PSİKO-SOSYAL DESTEK

HALKÇI BAŞKAN HALKIN ARASINDA

CANNES’DAN BERLİN’E, 2024’ÜN ÖDÜLLÜ FİLMLERİ ADANA ALTIN KOZA’DA

TEKİN: SORUNLARI VE İHTİYAÇLARI YERİNDE TESPİT EDİYORUZ

ADANASPOR’DA HEDEF İLK 7

ÇOCUKLARDA ÇENE PROBLEMİNE DİKKAT…

YALBUZDAĞ: SAĞLIK ÇALIŞANINA ŞİDDET ARTIYOR

4 BİN 555 ADET SAHTE PARFÜME EL KONDU

“İŞ CİNAYETLERİNDE SORUMLULAR YARGILANMIYOR”