VEFALI OLMAK ÖZDE Mİ, SÖZDE Mİ?

Başkan Karalar’a yine hatırlatalım: Yavuzlar Köprüsü’ne “SABAHATTİN EŞBERK KÖPRÜSÜ” adı yakışır

Bu yazıyı aylar önce yazmıştım. Yavuzlar Köprüsü’nün yapımında sona yaklaşılıyor. 

Öncelikle şunu belirteyim. Belki insanlar diyecek ki Sabahattin Eşberk isminin köprüye verilmesini neden bu kadar ısrarla yazıyorsan, hatırlatıyorsun. Sabahattin Eşberk ile bir yakınlığım yoktur. Merhum Eşberk, Yüreğir Kurucu Belediye Başkanı olduğunda bu ilçenin kahrını çok çekti. Şimdiki başkanlar tabirimi mazur görsünler Yüreğir’in “Kaymağını” yiyorlar. Yani Sabahattin Eşberk yokluklar içerisinde hizmet veriyordu. 

***

Geçtiğimiz hafta Yüreğir Belediye Başkanı Ali Demirçalı ile bir araya gelmiştik. Sayın Başkana Yavuzlar Köprüsü’nün adının “Sabahattin Eşberk Yavuzlar Köprüsü” olması için Büyükşehir Belediyesi Meclis toplantısında öneride bulunmasını rica etmiştim. CHP’li belediye başkanlarının bazıları ki buna Ali Demirçalı da dahil seçimden önce ve sonrasında Yüreğir Belediyesi Kurucu Başkanı Sabahattin Eşberk’in kabrini ziyaret etmişti. Başkan Demirçalı ile görüşmemizde Sabahattin Eşberk’e saygı, vefa sözde değil özde olmalı diye düşünüyorum.

***

Aylar önce ne yazmıştım hatırlayalım.

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, önceki başkan Hüseyin Sözlü döneminde başlatılan Yavuzlar Köprüsü’nde çalışmalar başlattıklarını açıkladı. Karalar, sosyal medya hesaplarında yaptığı paylaşımlarında, “Yavuzlar, Kazım Başer, Sinanpaşa, Tahsilli ve o civardaki halkımız bu köprüyü çok istediği için köprünün devamını yapmaya başladık. Adana'mız için hayırlı olsun.” Müjdesini verdi.

Başkan Karalar’a 1 Ocak 2020 yılında ‘5 Ocak Kurtuluş Yarı Maratonu ve Halk Koşusu’ ile ilgili düzenlediği basın toplantısında hem soru yöneltmiş hem de öneride bulunmuştum. Başkan Karalar, önerime sıcak bakmıştı.

Peki Karalar’a ne sormuş, neyi önermiştim, hatırlayalım...

***

Ardından ikinci soruya geçtim. Başkan Karalar’a, Yüreğir İlçesi’nde geçtiğimiz yıl yapımına başlanan Yavuzlar Köprüsü devam edecek mi, yoksa öyle kalacak mı? Köprü tamamlanırsa, Yüreğir Belediyesi Kurucu Başkanı Sabahattin Eşberk’in adı verilebilir mi? şeklindeki soru ve önerime olumlu yanıt aldığımı söyleyebilirim. Başkan Karalar bu soru ve önerimle ilgili şu yanıtı verdi:
“Yavuzlar Köprüsü’nün gerekli olup olmadığını ODTÜ’den mühendislere incelettireceğiz. Eğer olumlu rapor çıkar ve Yavuzlar Köprüsü’nün yapımı doğrultusunda bir karara varırsak tabi ki Yüreğir Belediyesi kurucu başkanımız Sabahattin Eşberk’in adını verebiliriz. Merhum başkanımız Sabahattin Eşberk’i bir kez daha özlemle ve şükranla anıyorum.”

***

O günkü köşe yazımda devamla şunları dile getirmiştim: 

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar’ın, Yüreğir Belediyesi kurucu Başkanı Sabahattin Eşberk’in ismini yaşatmak adına bir yerlere verilmesi için öncülük edeceğine inancım tamdır. Çünkü, yokluklara rağmen Yüreğir’de görev yapan merhum Başkan Sabahattin Eşberk bunu hakkediyor.
Eğer uzun yıllar sonra CHP Adana Buyükşehir Belediye başkanlığını kazanmışsa kurucu başkan Sabahattin Eşberk’i unutmamalı diye düşünüyorum…

***
Sabahattin Eşberk şimdiye kadar olduğu gibi bundan sonra da unutulur mu, hatırlanır mı izleyip göreceğiz… Sabahattin Eşberk 1989 yılında Yüreğir Belediye Başkanlığı’na seçilirken, 1993 yılında vefat etmişti.

Yüreğir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Kocaispir, daha sonrasında Sabahattin Eşberk’in adını Güneşli Mahallesi 1000 sokağa vererek ismini yaşattı.

Yüreğir’de oturan bir vatandaş, bir gazeteci olarak Yüreğir Belediye Başkanı sayın Kocaispir’e teşekkür ediyorum.

***

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar 4 yıl önceki önerime sıcak bakmıştı. Şimdi Başkan Karalar’ın Sabahattin Eşberk’in isminin Yavuzlar Köprüsü’ne verilmesi yönünde harekete geçmesini bekliyorum. Çünkü, CHP’li Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar’ın, CHP’li Yüreğir Kurucu Belediye Başkanı Sabahattin Eşberk’e partilisi olarak bir vefa borcu vardır.

Bu işin takipçisi olmak CHP Yüreğir İlçe Başkanı sayın Sabri Sarı ve CHP Adana İl Başkanı Anıl Tanburoğlu’na düşer. Çünkü, CHP’nin Sabahattin Eşberk’e bir vefa borcu vardır.

***

AK Partili Yüreğir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Kocaispir, Sabahattin Eşberk’in adını yaşadığı sokağa verip, aynı zamanda Eşberk’in kabrini ziyaret edip dua ediyorsa ve vefanın İstanbul’da bir semt adı olmadığını hatırlatıyorsa, Başkan Karalar da eğer o günkü önerime olumlu bakmasında samimiyse konuyu Büyükşehir Belediye Meclisi’ne taşıyacağını umuyor ve meclis üyelerinin hiçbirisinin karşı oy kullanacağını sanmıyorum.

Umuyorum ki, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar harekete geçer ve yapımına tekrar başlanan köprüye “YAVUZLAR SABAHATTİN EŞBERK KÖPRÜSÜ” ya da “SABAHATTİN EŞBERK KÖPRÜSÜ” adını yazdırmayı başarır…

Vefa İstanbul’da bir semt adımıdır yoksa gerçekten vefalı olmak mıdır, izleyip göreceğiz.

Başkanların söylemleri sözde midir, özde midir onu da izleyip göreceğiz. Sözlerinizde ne kadar samimisiniz ona da şahit olacağız.

 

 

 

 

 

 


Hüseyin SUNGUR

29.07.2024 15:20:00

YAZARLAR


AÇIĞA ÇIKAN KAÇAKÇILIK OLAYLARINDA  %107’LİK ARTIŞ

DİJİTAL LİRA TÜRKİYE'NİN EKONOMİK GELECEĞİNİ ŞEKİLLENDİREBİLİR!

SONBAHARIN OLUMSUZ ETKİLERİNDEN KORUNMAK ELİNİZDE…

HEDEF: YILLIK 5 MİLYON SAĞLIK TURİSTİ

HAYAT KURTARAN BURUNLAR ANKARA’DA EĞİTİLİYOR

HASTANE ÖLÜMLERİNİN 1. NEDENİ SEPSİS, HER 5 ÖLÜMDEN BİRİNİN DE SORUMLUSU!

TURİZM ODAKLI SOSYAL GİRİŞİMCİLİK MERKEZİ PROJESİ

UZMANLARDAN KRİTİK UYARI!

3 ADET “TESLA MODEL Y” KAZANMA ŞANSI

DENETİMLİ SERBESTLİK YÜKÜMLÜLERİ OKULLARI BOYADI

“POLONYA, ŞIMDI” SEÇKISI ADANA ALTIN KOZA’DA

YÜREĞİR’DE NARİN İÇİN HATIRA KORUSU

'BU PROJE KADINLAR VE GENÇLER İÇİN İŞ KAPILARI AÇACAK'

ADANA FİRMASINA 2 AY SÜRE VERİLDİ

OYA TEKİN’DEN HEMŞEHRİ DERNEK TEMSİLCİLERİ İLE ÇALIŞTAY

ATA DEMİRER GAZİNOSU ADANA’DA

THY'DEN TRAVELX IDEATHON YARIŞMASI FİNAL HEYECANI BAŞLIYOR