Sabri ARPAÇ

Tarih: 06.08.2024 14:15

VERGİ CEZALARINDA GÖRÜLMEMİŞ ARTIŞ…

Facebook Twitter Linked-in

Vergi cezalarıgörülmemiş oranda artırıldı.1 Kat ve 3 kat olarak uygulanan vergi ziyaı cezası yeni yasa ile 1,5 ve 4,5 kat olarak da uygulanabilecek. Zamanında ödenmesi halinde ise yıllık yüzde 54 oranında gecikme zammı uygulanacak.Usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezaları ise 20 kattan fazla artırıldı.Bakan Şimşek, ‘’Bu yasa ile vatandaşımıza yük getirilmediğini ‘’söylemişti. Vergi muafiyet, istisna ve indirimleri ile korunan büyükler için bu vergi, ceza ve zamlar sinek vızıltısı gibi gibi gelecek.

 

CEZALAR ARTIRILARAK UYGULANACAK

 

Vergi Usul Kanunu'nda,"vergi ziyaı, usulsüzlük ve özel usulsüzlükcezalarında" yapılan değişikliklere göre, bir ‘’caydırıcılığı artırmak amacıylaartan ceza’’ uygulaması getiriliyor. Ayrıca, bazı cezalar 20 kattan fazla arttırılırken her yıl yeniden değerleme oranındada artırılarak uygulanacak.

Kanun kapsamı dışında belge düzenleyenlere 2 kat özel usulsüzlük cezası kesilecek yani 20 Bin TL 40 Bin TL, 10 TL de 20 Tl olarak uygulanacak. İnsaf yani. Bazı cezalar 20 kat fazla. Artırılıyor. Yani 1.100 TL 40 Bin TL’ye çıkartılarak 36 kat artırılıyor.660 TL 10 Bin TL’ye yükseltilerek 15 kat artırılıyor.

 

Nasrettin Hoca Timur fıkrası gibi… Timur Nasrettin Hoca'ya çok kızdığı bir gün adamlarına, ‘’yatırın Hoca'yı, ayaklarına 300 Yüz sopa vurun’’ demiş. Hoca gülmeye başlayınca, ‘’neden gülersin?’’ diye soran Timur’a. Hoca, ‘’Efendim demiş, siz ya hiç sopa yemediniz ya da sayı saymayı bilmiyorsunuz.’’ Çıkan Kanun da aynen öyle…

 

Cezaların orantısız artırıldığını basında ve muhasebe ve mali müşavirlik örgütü Türkiye Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odaları Birliği (TÜRMOB) yetkililerieleştiriyor: ‘’Çocuğunuzu ekmek alması için bakkala gönderdiniz. Çocuk ekmeği alıp bakkaldan çıkarken görevliler fişini sordu. Çocuk da fişi almadığını söyledi. Uygulanacak ceza tam 5 bin lira. Yani ekmeğe diye bakkala giden çocuğunuz eve 5 bin liralık ceza makbuzuyla dönebilir.’’Şeklinde açıklıyorlar. Neyse biz gelelim cezalarla ilgili bazı ayrıntılı düzenlemelere.

 

CEZZALAR EL YAKACAK

 

Vergi cezaları Maliye tarihinde görülmemiş oranda artırıldı.     

 

Görüldüğü gibi cezalar hep çarşı Pazar esnafa uygulanacak! Maliye’nin hazırladığı ve paylaştığı metin parlamento ve komisyonlarında gündeme bile alınmadı. Yasalaşan metin ile Türkiye’nin ihtiyaç duyduğu ekonomik sıkıntının atlatılması mümkün görülmektedir. Yaban kazlar dışarda, kümestekilerde tüy kalmadı!

Sabri Arpaç

sabriarpacymm@gmail.com

 


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —