YASAK HEMŞEHRİM!

Yazacak o kadar konu var ki, hangisini yazayım, hangisini kaleme alayım bilmiyorum. 

Uzun bir sure önce “Üff ne konular var?” diye bir makale kaleme almıştım. Bugün de aynı durumdayım. Yazacak o kadar konu var ki, hangisini yazayım, hangisini kaleme alayım bilmiyorum.  Hem Türkiye, hem Dünya yazacak konu kaynıyor. Olaylar birbirini takip ediyor. En iyisi lafı fazla uzatmadan sadede geleyim. İlk konum içeriden, yani ülkemizden. AKP iktidarının mahkeme kararı olmadan İnstagram’ı kapatması. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) önceki sabah erken saatlerde herhangi bir gerekçe göstermeden sosyal medya ve e-ticaret platformu instagram’a erişimi engelledi. Kararda, instagram’ın Hamas lideri Haniye için yayımlanan taziye mesajlarını kısıtlamasının etkili olduğu ileri sürüldü. Yani iktidar “YASAK HEMŞEHRİM” dedi.  Bakalım yasağı sürdürebilecek mi? Çünkü geçmişti Twiter konusunda böyle bir karar alınmış ve geri adım atmak zorunda kalmıştık. 
*****

İkinci konum, Türk tiyatrosunun usta ismi Genco Erkal… Biliyorsunuz sonsuzluğa yürüdü ve alkışlarla, şiirlerle son yolculuğuna uğurlandı. Haksızlıklara karşı dimdik ayakta duran, Atatürk ve Atatürk öğretisinden hiç bir  şekilde vazgeçmeyen büyük ustaya Tanrı’dan rahmet diliyorum.
*****
Üçüncü konum Paris 2024 Olimpiyatları! Eski günlere göre Türkiye olimpiyatlarda çok başarılı. Sporcularımız hem takım olarak hem de bireysel olarak madalya kazanıyor. TRT Spor ve TRT Spor Yıldız kanalları olimpiyatları naklen yayınlıyor. Seyretmenizi öneririm. Takım halinde ilk kez Okculuk branşında madalya kazandık. Havalı tabanca atışlarında Yusuf Dikeç 10 metrede Gümüş madalya kazandı. Bu arada rahat tavırlarıyla –elini cebinden çıkarmadan ve özel gözlük kullanmadan yaptığı atışlarla- Dünya’da fenomen haline geldi. 

Bu konuda Cumhuriyet gazetesinde bir karikatür yayınlandı. Bu karikatürü ekte görüyorsunuz. Karikatürü anlatmama gerek var mı bilmiyorum? Paris 2024 Olimpiyatlarında 10 metre havalı tabanca karışık takım katagorisinde madalya kazanan Türk atıcı Yusuf Dikeç “YİNE KARİZMAMIZLA DÜNYANIN GÜNDEMİNE OTURDUK!” diyor! Bu karikatürün herkesin konuştuğu ve İnternet diliyle tıklama rekorları kırdığı söyleniyor.
Bu arada, Yüksek Atlamada Buse Savaşkan finale kaldı. Sırıkla Yüksek Atlamada Ersu Şaşma finale çıktı. Kadın boksörlerimiz harikalar yaratıyorlar. Madalya beklediğimiz Olimpiyat şampiyonu Busenaz Sürmeneli son maçında yenildi ama, Boksör Esra Yıldız Kahraman çeyrek finale, Hatice Akbaş yarı finale yükseldi. Hatice Akbaş’ın en az bronz madalya kazanması kesin…


*****
Olimpiyat Oyunları, biliyorsunuz, farklı spor dallarının bir araya gelerek oluşturduğu yarışmalardır. Olimpiyat Oyunları veya kısaca Olimpiyatlar, Yaz ve Kış Olimpiyat Oyunları olmak üzere iki ayrı kategoride, dört yılda bir düzenlenen uluslararası çok sporlu etkinlikdir. 200'ün üzerinde ülkeyi temsil eden sporcuların katıldığı etkinlikler, dünyanın en kapsamlı spor etkinliği konumundadır.
Olimpiyat bayrağındaki halkalar beş kıtayı, renkler ise tüm ülkeleri temsil etmektedir. İlk kez 1920 Olimpiyatlarında kullanılmıştır. Mavi halka Avrupa'yı, sarı halka Asya'yı, siyah halka Afrika'yı, yeşil halka Avustralya'yı, kırmızı halka da Amerika'yı temsil eder.

Olimpiyat bayrağında, üstteki üç halka soldan sırasıyla mavi, siyah ve kırmızı; alttakiler ise sarı ve yeşildir. Bu renkler önceleri kıtalara göre değerlendirilip, daha sonra ise Uluslararası Olimpiyat Komitesi bu beş rengin Olimpiyat Oyunları'na katılan üye ülkelerin bayrak renklerini simgelediğini açıklamıştır.
Temelleri MÖ 8. yüzyılda Olimpiya'da gerçekleştirilen antik oyunlara dayansa da modern oyunların ilki 1896 yılında, Pierre de Coubertin'in Uluslararası Olimpiyat Komitesini (kısaca IOC) kurması sonrasında gerçekleştirildi. 1924 yılında, kış sporları etkinliklerinin yer aldığı Kış Olimpiyatları düzenlenmeye başlandı. I. Dünya Savaşı sebebiyle 1916'daki oyunlar, II. Dünya Savaşı sebebiyle ise 1940 ve 1944'teki oyunlar gerçekleştirilemedi. Her iki etkinlik son olarak 1992'de aynı yıl içerisinde gerçekleştirildi ve 1994'te düzenlenen Kış Olimpiyatları ile birlikte iki etkinlik arasında ikişer yıllık fark oluştu.
Olimpiyat Oyunları kapsamında, toplamda 13.000'in üzerinde sporcu 400'den fazla kategoride mücadele etmektedir. Gerçekleştirilen mücadeleler sonunda, belli bir kategoride en iyi sırayı elde eden sporcu altın madalya ile ödüllendirilirken, ikinci ve üçüncü sıradaki sporcular sırasıyla gümüş ve bronz madalyanın sahibi olur.
Ülkemize gelince, Türkiye ilk madalyasını kazandığı 1936 ile son yapılan olimpiyat olan 2024 arasında 41 altın, 27 gümüş, 37 bronz olmak üzere toplam 105 madalya kazanmıştır. Türkiye bütün madalyaları Yaz Olimpiyat Oyunları'nda kazanmış, 1936'dan beri sporcu gönderdiği Kış Olimpiyat Oyunları'nda ise henüz madalya kazanamamıştır.

 


Erdoğan VAROL

5.08.2024 16:54:00

YAZARLAR


'BU PROJE KADINLAR VE GENÇLER İÇİN İŞ KAPILARI AÇACAK'

ADANA FİRMASINA 2 AY SÜRE VERİLDİ

OYA TEKİN’DEN HEMŞEHRİ DERNEK TEMSİLCİLERİ İLE ÇALIŞTAY

ATA DEMİRER GAZİNOSU ADANA’DA

THY'DEN TRAVELX IDEATHON YARIŞMASI FİNAL HEYECANI BAŞLIYOR

CEYHAN BELEDİYESİNDEN, KENTİN GELECEĞİ İÇİN TMMOB İLE ORTAK PROTOKOL

BERİŞ: İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİ FIRSATA ÇEVİRMELİYİZ

JERZY SKOLIMOWSKI’YE ADANA ALTIN KOZA’DAN YAŞAM BOYU BAŞARI ÖDÜLÜ

TEKNOFEST 2024 ADANA ZİYARETÇİ KAYITLARI BAŞLADI!

“GROSERİ’DEN YAZA VEDA İNDİRİMLERİ”

ADANA TEKNOFEST’E HAZIRLANIYOR

“AĞAÇ KESİMİNİN BÜYÜKŞEHİR TARAFINDAN YAPILMADIĞI ANLAŞILDI”

ADANA ALTIN KOZA’NIN EDEBIYAT UYARLAMASI FINALISTLERI BELLI OLDU

SABAHATTİN EŞBERK MEZARI BAŞINDA ANILDI

ADANA VE MERSİN’DE 15. MAĞAZASINI AÇTI!

Ç.Ü DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİNDEN 135 YENİ MEZUN

ADANA OSB 4. GENİŞLEME BÖLGESİNİN ENERJİ PROJESİ TAMAMLANDI