YİNE FELSEFE

İnsanoğlu tarih boyunca hep bilinmeyeni merak etmiş, gerçekleri arama peşinde olmuştur.Bulduğu gerçekle bir süre yetinmiş olsa bile, doğası gereği başka gerçekler her zaman yeni araştırmalarının alanı olmuştur.

Ne zaman bitecektir bu arayış sorusunun cevabı kesin olarak, “Hiçbir zaman”dır.Yani, yeryüzünde bulunacak tek bir gerçek kaldıkça bu arayış devam edecektir. Çünkü yaşam asla geri gitmez ve insanlaşma sürecinde hiç kimse “dün” ile oyalanmamalı ve hep ufkun ötesini görmeye çalışmalıdır.

Ancak bu arayışın yöntemi, etik, yasal, insancıl, ölçülü, dürüstçe, olumsuz tutkulardan arınmış, düzenli, bilim ve akıl verilerine uygun olmalıdır. Nasıl ki, eğri cetvelden doğru çizgi çıkmaz ise, insanlığın yararını ve mutluluğunu amaç edinmeyen gerçek arayışları da ahlak ve erdemin çalışma alanı olmamalıdır.

Bilgi güçtür; bilgili olan güçlüdür. Ancak bilgiyi güce, gücü eyleme dönüştürecek kişinin kendi iç evreni ve toplumla uyum içinde olması; bilim ve akıl verilerini temel düstur olarak benimsemesi gerekir.

Seneca’nın ifadesiyle, doğa bize bilginin tohumlarını vermiştir, bilginin kendisini değil. O bilgiyi mümkün olduğunca geliştirmek ve genişletmek, bir anlamda sonsuzluğa yaklaşmaya çalışmak isteyen her insan,   bireysel bilgi ve yeteneğini gücü yettiğince geliştirmeye çalışmalıdır. Ancak ne yaparsa yapsın, kişisel dilek ve tutkularını sınırlı tutmak zorunluluğunun da bilincinde olmalıdır. Ulaşılması imkansız dilekleri amaç edinmek; önüne geçilmeyen tutkuların esiri olmak, kişiyi sadece bilgi ve yeteneklerinin iflas ettiği noktaya getirmekle kalmaz, ayni zamanda ruh dinginliğini de bozar ve mutsuz eder. Bireysel dilek ve tutkuları denetim altına almak, onlara anlamlı sınırlar koymak, yüreğimizi ve düşüncelerimizi olumlu amaçlarla beslemek her insanın unutmaması gereken görevleri arasındadır.

Moteigne’e göre aklın üç ilkesi iyi düşünmek, iyi söylemek ve iyi yapmak; bir başka deyişle, söylemle eylem arasında uyum ve dengeyi sağlamaktır. Ancak aklın ve bilimin sürekli olarak çatıştığı üç de düşmanı vardır: Kötülük, bilgisizlik ve tembellik. Kötülük ve bilgisizlikle birlikte tembellik, amaçlarına ulaşmak için sonsuza kadar çalışmayı araç kabul eden bir insanın en çok arınması gereken kusurlarından biridir. 

Halil Cibran,”İlmiyle amel etmeyen insan karalıkta yol ararken, ışığı yol yerine kendi gözüne tutan kişidir.”diyor. Elbette her insan öğrendiklerini ve olumlu bilgilerini davranış haline getirmek zorundadır. Çünkü sahip olduğu belgeler kişinin tahsilini, davranışları ise eğitimini gösterir. 

Onurlu bir insanın amacı, öldükten sonra daha güçlü bir şekilde yaşamaktır. Çünkü onun için ölüm bir son değil, daha büyük amaçlar için bir başlangıç olmalıdır.

NE MUTLU ÖLDÜKTEN SONRA DA YAŞAMAYI BAŞARANLARA !

 


İfral TURGUT

17.09.2024 18:11:00

YAZARLAR


ORHAN: SİNEMA UMUTTUR, SİNEMA DAYANIŞMADIR

TÜRKİYE’DE AĞUSTOS AYINDA 134 BİN 155 KONUT SATILDI

“NEFES AL, DOĞA İLE BÜTÜNLEŞ“

GÜRER: “HAYVANCILIKTA ALARM ZİLLERİ ÇALIYOR”

DİKKAT! BİLİNÇSİZ KULLANIMI SAĞLIĞI TEHDİT EDİYOR!

“SARAY’IN HARCAMASI 1 YILDA 3 KATTAN FAZLA ARTTI”

CEYHAN’DA ‘MADDE BAĞIMLILIĞI FARKINDALIK SEMİNERİ’

DOĞRU KOMBİ KULLANIMI İLE DOĞAL GAZ TASARRUFU

YÜREĞİR ‘MİNİK YÜREKLER’ KREŞİ HİZMETE BAŞLADI

TGC SEDAT SİMAVİ ÖDÜLLERİ BAŞVURULARI DEVAM EDİYOR

“SAĞLIK ÇALIŞANLARI HER GEÇEN AY YOKSULLAŞIYOR”

Ç.Ü EN İYİ PERFORMANS GÖSTEREN ÜNİVERSİTELER ARASINDA

DÜNYA ÇOCUKLARI ADANA’DA BULUŞACAK

TUNCAY DAĞLI’NIN YENİ KİTABI; “SIRILSIKLAM HAYAT”

YÜREĞİR BELEDİYESİNDEN ÜCRETSİZ DİYETİSYEN HİZMETİ

“İSŞİZ VATANDAŞA YASAL TAKİP BAŞLATMAK VİCDANSIZLIK”

YUMURTALIK BELEDİYESİ’NDEN ÖĞRENCİLERE ÜCRETSİZ ÇORBA