Düzgün COŞKUN

Tarih: 10.10.2024 21:55

YÜREĞİR SEVDALISI ALİ DEMİRÇALI

Facebook Twitter Linked-in

Ali Demirçalı deneyimli bir siyasetçi, başarılı bir iş insanı. Eski milletvekili. Siyasetin mutfağında pişmiş bir vizyona sahip. Neyi nasıl yapılacağını iyi biliyor. 

Ayrıca halkla bütünleşmenin birlikte hareket etmenin getirecegi kazanımları hesaplayan bir ruha sahip. 31 Mart’ta yapılan Mali Genel Seçimlerinde Yüreğirlilerin iradesiyle belediye başkanlığı koltuğuna oturdu. Oysa aday olduğu süreçte Ali Demirçalı'ya pek de şans tanımıyordu.

Ali Demirçalı seçildiği günden bu yana geçen yaklaşık 6,5 ayda başarılı hizmetlere imza attı. Çünkü Yüreğir'i iyi tanıyordu, ağırlaşan sorunlarını biliyordu. Bu sorunların nasıl çözüme kavuşturulacağına kafa yoruyordu. 

Şunu rahatlıkla ifade etmeliyim ki başarı grafigi hayli yüksek. Halkla barışık bir çizgi izliyor. Gittiği mahallelerde sevinç gösterileriyle karşılanıyor. Adana genelinde Sosyal Güvenlik kurumu'na olan prim borcunu icra takibine takılmadan ödeyen belediye olma unvanını kazandı. Bu yönüyle takdir topladı. 

Ayrıca sosyal belediyecilik kavramının içini doldurabilmek için yoğun bir performans ortaya koydu. Bir yandan rutin hizmetlerin kalitesini yükseltirken, öte yandan güçlü bir kadro oluşturmak için efor sarf etti. 

Başkan Ali Demirçalı Yüregirlilerin gönlünde taht kurmak, sorunlarını çözüme kavuşturmak amacıyla çalışmalar yapıyor. Ancak işinin pek de kolay olmadığı da ortada.

-Neden mı?

Anlatalım: 37 yıl önce ilçe statüsüne kavuşan Yüreğir ne acıdır ki hala " köy" konumunda.

Modern kentleşme olgusunu yeterince taşımıyor. Nitekim gelip geçen siyasi iktidarlar Yüreğir'i hep Seyhan'ın "arka bahçesi" olarak nitelendirdi. Alt ve üst yapıda Yüreğir Seyhan ve Çukurova’ya oranla geri kaldı. 

Ali Demirçalı, Yüreğir'in makus talihini yenmenin çarelerini arıyor. Bunu kamu zihniyeti yerine özel teşebbüs ruhuyla yapıyor. Halk da Demirçalı'nın hizmetteki başarısını onaylıyor ve destek veriyor. Tüm bu çalışmalara karşın Yüreğir'in "köy" konumunda nasıl kurtulacağı tartışma konusu. 

5 Haziran 1986 tarih ve 3306 sayılı kanunla kurulan Yüreğir 1987 yılında ilçe statüsüne kavuştu. Ancak fecen dönemde altyapıdan yoksun üst yapı modern kent dokusunu hala taşımıyor. Tek ve iki katlı evler, daracık sokaklardan oluşuyordu. Bu durum Yüreğir'e ciddi bir kentsel dönüşüm projesinin uygulanmasını zorunlu kılıyor. Nüfusu yaklaşık 500 bine ulaşan Yüreğir'in gelişerek büyümesi gerekiyor. Ama koşullar yeterince el vermiyor. Bu bağlamda belediyenin kaynakları da yeterli olmadığı biliniyor. 

- Yüreğir hala iç göç alan ilçe konumunda-

Yüreğir İlçesi Güneydoğu Anadolu, Doğu Anadolu, İç Anadolu bölgeleriyle, Ceyhan, Kadirli, Kozan ve Aladağ gibi ilçelerden yoğun göç alıyor. İç göçün son yıllarda azalmakla birlikte ilçeye gelen göç dalgası çarpık kentleşme ve alt yapı sorunlarını da beraberinde getiriyor.

Yaşanan bu iç göç dalgası kent uyumunda sıkıntılara yol açıyor. Yüreğir Adana'nın en çok göç alan ilçesi olması kentin gelişmesini büyük ölçüde engelliyor. Tum bu olumsuz gidisara rağmen Yüreğir Belediyesi kıt olanaklarla 106 mahalleye eşit ve adil hizmet götürmeyi hedefliyor. 

Özetle Yüreğir’li Başkan Demirçalı’ya güveniyor, inanıyor kentin makus talihini yenebileceğini şimdiden dinlendiriyor. Yüreğir sevdalısı Başkan Demirçalı da bu güvenin boşa çıkmasını istemiyor. Yüreğir'i daha yaşanır bir ilçe yapmak hayalini beş yıllık dönemde gerçekleştirmeyi hedefliyor.

 


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —