ZABITA, HAYATIMIZIN BİR PAÇASI KONUMUNDA

1 Eylül denilince akla Dünya Barış Günü gelir. Oysa 1 Eylül aynı zamanda Belediye Zabıta Teşkilatının 197’nci kuruluş yıldönümüdür.

1 Eylül denilince akla Dünya Barış Günü gelir. Oysa 1 Eylül aynı zamanda Belediye Zabıta Teşkilatının 197’nci kuruluş yıldönümüdür.

***

Bilindigi üzere, belediyelerde en aktif birimler arasında su, kanalizasyon imar, temizlik, itfaiye, zabıta, acil yardım kurtarma ve ambulans hizmetleri geliyor.

***

Nitekim, zabıta, günümüzde insan hayatının bir parçası konumunda. Belediye zabıtasının sorumluluk alanı gelişen ve büyüyen kentler dikkate alındığında daha da genişledigini söyleyebiliriz. Kentlerin bulvar, cadde ve sokakları zabıta ekipleri olmazsa bazı esnaf ve seyyar satıcılar tarafından adeta işgal edilir.( Zaten kaldırımların işgal altında olduğunu söylediğinizi duyar gibi oluyorum).

***

Ama bu birim olmasaydı halk kendisine ait olan kaldırımlarda rahat ve huzurlu şekilde yürüyemezdi. Özellikle seyyar esnaf yüksek fiyatla mal ve ürününü satarak tüketiciyi haksız rekabetle başbaşa bırakırdı. Pahallık daha da çekilmez hal alırdı. Yine pazar yerlerinde asayiş zabıta ekipleri tarafından sağlanıyor. Olası bir kavgada polisin desteğini istiyor.

***

Zabıta ekipleri pazar esnafı ile tüketici arasında köprü işlevini de görür. Alışveriş esnasında tartışmalara meydan vermez. Gerektiğinde pazarcı esnafının ürün sattığı tezgahına el koyar. Dolayısıyla tüketicinin fahiş fiyattan ürün almasını ve tartışmanın tarafı olmasını buyuk ölçüde önlemeye calışır.

***

Günümüz Türkiye’sinde Zabıta Teşkilatı modern anlayışla görev yapan bir birim olarak nitelendirilir. Zabıta memurlarının egitim düzeyi yüksek, halkla ilişkiler konusunda bilgi sahibi oldukları söylemek olasıdır.

***

Nitekim, belediyelerin yasalar ve tüzüklerle belirlenmiş, düzenini koruyup devam ettirmeye ve halkın sağlık, huzur ve esenliğini sağlamaya yönelik birçok görevleri vardır. Belediyeler, bu görevlerini yerine getirmek için emirler verir yasaklar koyar ve uygulanmasını ister. Zabita ise bunlara aykırı hareket edenleri cezalandırmak hak ve yetkisine sahip bir birim olduğundan verilen görevi en güzel şekilde yerine getirmekle yükümlüdür.

***

Adana'da olduğu gibi ülkenin en ucra köşesinde zabıta ekipleri, 7 gün 24 saat çalışma esasına göre mesai kavramı olmaksızın halka hizmet veriyor. Bazı durumlarda hem esnaftan hem de tüketiciden anlayış bekliyor.

***

Kim ne derse desin elbette her kurumda oldugu gibi bu teşkilat icerisinde de görevini yeterince yerine getirmeyen, siyasilerle "kontak" kurup her ay duzenli maas alanlar olabilir. Ancak bu anlayis sahiplerinin gozunun yasina bakılmalıdır rahatlıkla söyleyebilir.

***

Dürüst, başarılı, çalışkan, cesur ve kararlı duruş sergileyen zabıta personellerinin sağladığı üstün hizmetler inkar götürmez.

***

Bu duygu ve düşüncelerle Zabıta Teşkilatının kuruluşunun 197. Yılı kutlu olsun demek istiyorum.


Düzgün COŞKUN

2.09.2024 14:54:00

YAZARLAR


ÇOCUKLARDA ÇENE PROBLEMİNE DİKKAT…

YALBUZDAĞ: SAĞLIK ÇALIŞANINA ŞİDDET ARTIYOR

4 BİN 555 ADET SAHTE PARFÜME EL KONDU

“İŞ CİNAYETLERİNDE SORUMLULAR YARGILANMIYOR”

ADANA’DA AVM’LERDE GIDA DENETİMİ

AÇIĞA ÇIKAN KAÇAKÇILIK OLAYLARINDA  %107’LİK ARTIŞ

DİJİTAL LİRA TÜRKİYE'NİN EKONOMİK GELECEĞİNİ ŞEKİLLENDİREBİLİR!

SONBAHARIN OLUMSUZ ETKİLERİNDEN KORUNMAK ELİNİZDE…

HEDEF: YILLIK 5 MİLYON SAĞLIK TURİSTİ

HAYAT KURTARAN BURUNLAR ANKARA’DA EĞİTİLİYOR

HASTANE ÖLÜMLERİNİN 1. NEDENİ SEPSİS, HER 5 ÖLÜMDEN BİRİNİN DE SORUMLUSU!

TURİZM ODAKLI SOSYAL GİRİŞİMCİLİK MERKEZİ PROJESİ

UZMANLARDAN KRİTİK UYARI!

3 ADET “TESLA MODEL Y” KAZANMA ŞANSI

DENETİMLİ SERBESTLİK YÜKÜMLÜLERİ OKULLARI BOYADI

“POLONYA, ŞIMDI” SEÇKISI ADANA ALTIN KOZA’DA

YÜREĞİR’DE NARİN İÇİN HATIRA KORUSU