LİMONATA BÖBREK TAŞINA İYİ GELİYOR!

15.08.2018 19:24:41

LİMONATA BÖBREK TAŞINA İYİ GELİYOR!

Böbreklerimiz, omurgamızın iki yanında, sırtımızın ortasına yakın bölümde yer alan ve her biri yumruğumuz büyüklüğündeki organlarımızdır. Kanı süzerek temizlemekle görevliler. Ancak bu sırada böbreklerden süzülen kalsiyum ve benzeri küçük kristaller bazı insanlarda birbirine yapışıp büyüyerek böbrek taşı oluşumuna yol açabiliyor. Taş ile tıkanmış bir böbreğin ağrısı ise en şiddetli ağrılardan biri olarak kabul ediliyor.
Böbrek taşlarına karşı en etkili önlemlerden biri bol su içmek. Özellikle sıcaklarda bol su tüketimi böbrek taşı oluşumunu önlüyor. Ve limonata! Yapılan araştırmalar limonata içmenin de böbrek taşı oluşumunu önlemede doğru bir tercih olduğunu gösteriyor. Medline Adana Hastanesi Üroloji Uzmanı Dr. Cem Şah, içinde bulunduğumuz yaz aylarında serinlemek için içtiğimiz limonatada bulunan sitrat maddesinin taş oluşumuna karşı koruyucu bir etkiye sahip olduğunu söyleyerek doğru beslenme ile böbrek taşlarından korunmanın yollarını anlattı.
Limonata koruyor!
Değişik büyüklükte ve yapıda olan böbrek taşları eğer idrar akışına engel olmuyorsa herhangi bir ağrıya da yol açmıyor. Ancak aniden oluşan ve idrar yollarını tümüyle tıkayan böbrek taşları şiddetli ağrı ve sancıyla hayatı cehenneme çevirebiliyor. Sitrat adlı madde ise böbrek taşı oluşumunu engellemede önemli bir yere sahip.  Böbrek taşlarının yaklaşık yüzde 80’ini oluşturan kalsiyum okzalat ve fosfatın kristaller halinde birbirine bağlanması yerine sitratın onların yerine kalsiyuma bağlanarak taş oluşumunu azalttığını anlatan Dr. Cem Şah, “Yapılan araştırmalar, limonatanın böbrek taşlarının oluşumuna ve var olan taşın büyümesine karşı bir etkiye sahip olduğunu gösteriyor. Çünkü yaz mevsiminin lezzetli ve serinleten içeceği limonata en önemli sitrat kaynaklarından birisi” diyor.
Bol su tüketimi önemli
Sıcak yaz aylarında yetersiz su tüketiminin de böbrek taşı oluşumuna zemin hazırladığını belirten Dr. Cem Şah, “Yetersiz su tüketimi böbrek taşı oluşumuna yol açabiliyor. Sorun yaşamamak için özellikle yazın günde en az 2 buçuk litre sıvı tüketilmesi gerekiyor. Ancak bu miktarın içinde günlük tüketilen meşrubat, çay-kahve gibi içecekleri saymamak lazım” diyerek bu içeceklerin diüretik yani idrar söktürücü olduklarından suyun yerini tutmayacaklarını belirtiyor.
Doğru beslenme böbrek taşına engel
Böbrek taşlarının oluşumunda genetik etkenler, yetersiz sıvı tüketimi ve kullanılan bazı ilaçlar gibi pek çok faktör rol oynasa da kimi besinlerin aşırı tüketilmesinin de ayrı bir sorun yarattığına vurgu yapan Dr. Cem Şah, bilinçli beslenmenin taş oluşumunu engellemedeki önemine dikkat çekiyor. Fazla kalsiyum, tuz, hayvansal protein ve D vitamini alımının sık rastlanan böbrek taşı sebepleri arasında yer aldığını anlatan Dr. Cem Şah, “Kırmızı et, sakatat, tavuk ve deniz mahsulleri gibi hayvansal protein içeren besinlerin fazlaca tüketilmesi idrarda kalsiyum, oksalat ve ürik asit gibi maddelerin miktarını artırırken, fazla tuz alımı taş oluşumu için koruyucu bir madde olan sitratın miktarını azaltıyor ve taş oluşumuna zemin hazırlıyor” diyor.

 

 

 



1

12.ULUSLARASI ADANA VETERANLAR TURNUVASINDAN REKOR

2

FATİH TERİM “SÜPER LİG TAKIMINI SATIN ALIYOR” İDDİASI

3

BEYAZ ALTINI PAMUK KİTAPLAŞTIRILDI

4

KOŞUYU “BROWNY LADY” KAZANDI

5

“4 YILDA 2 MİLYON 579 BİN 553 SİLAH RUHSATI DÜZENLENDİ”