Kamuda veya bazı kamu görevlerini yapanlar ile seçimle gelinen görevlere seçilenler mal bildirimi yapmak zorundadırlar. Haksız mal edinmeleri ve yolsuzlukları önlemek amacıyla getirilen Mal Bildirimi Kanunu’na göre verilmesi gereken Mal Beyanı Formu bu yıl 29 Şubat 2025 Günü sonuna kadar ilgili kurumlara verilecektir. Mal bildirimleri ilk göreve başlayanlar göreve başladıklarında, öteden beri görevde bulunanlar ise sonu sıfır (0) ve Beş (5) ile biten yıllarda 5 Yılda bir yenilenerek verilmektedir.
MAL BİLDİRİMİ KANUNU
3628 Sayıl Mal Bildiriminde Bulunulması, Rüşvet ve Yolsuzlukla Mücadele Kanun’un 1’nci maddesinde amaç, ‘’Rüşvet ve yolsuzluklarla mücadele cümlesinden olarak; bu Kanunda sayılanların mal bildiriminde bulunmalarını, bildirimlerin yenilenmesini, mal edinmelerin denetimiyle, haksız mal edinme veya gerçeğe aykırı bildirimde bulunma halinde uygulanacak hükümleri, bu Kanunda belirlenen suçlarla bazı suçlardan dolayı kamu görevlileri ve suç ortakları hakkında takip ve muhakeme usulünü düzenlemektir.’’ Şeklindedir belirtilmiştir.
Kanun’un bu kesin ve emredici düzenlemelerine rağmen Ülkemizde yolsuzluk ve rüşvetin önlenmediği hatta AKP döneminde giderek kurumsallaştığı, yalnızca muhaliflere karşı çok yanlı olarak uygulandığını son olaylarda daha net bir şekilde görmekteyiz!
Kanunun başlığında; ‘’rüşvet ve yolsuzlukla mücadele’’ gibi aşağılayıcı bir ifadenin bulunması da onur kırıcı. Bu Kanun kapsamında; 28 Yılını memurlukta, 25 Yılını da Yeminli Mali Müşavirlikte geçiren ve mal bildiriminde bulunan biri olarak, bu tabirden hep tiksinmişimdir. Bu Kanunun adının ‘’ Kamu Görevlilerinin Mal Bildirimi Kanunu’’ olarak değiştirilerek yeniden düzenlenmesi gerekeceğini düşünen binlerce kişiden biriyim.
KİMLER, HANGİ MALLARI BİLDİRMEK ZORUNDADIRLAR?
Kanunun 2’nci ve Mal Bildiriminde Bulunulması Hakkında Yönetmeliğin 8’nci maddesine göre mal bildiriminde bulunacak olanlar, kendileri ile eşleri ve velayetleri altındaki çocuklarına mallarını bildirmek zorundadırlar. Beyan edilecek mallar; taşınır ve taşınmaz malları ile arsa ve değerleri ne olursa olsun yapı kooperatiflerindeki hisselerini Formun 2’nci ve 3’ncü bölümlerine kaydetmek zorundadırlar.
Yönetmelik ekinde bulunan Formun 4-8’nci bölümlerine kaydedilmesi gereken her türlü; kara, deniz ve hava taşıt araçları; traktör, biçer döver, harman makinası ve diğer ziraat makinaları, inşaat ve iş makinaları, hayvanlar, koleksiyon ve antika ev eşyaları, haklar, alacaklar, borçlar ve gelirlerden oluşmaktadır.
Kendilerine ödeme yapılanlara aylık net ödemenin, ödeme yapılmayanlara ise Genel İdare Hizmetleri Sınıfındaki 1’nci derece şube müdürüne yapılan aylık net ödemenin, beş katından fazla tutardaki kısmını beyan etmek zorundadırlar. 2025 Yılı şube müdürü maaşı 64.426 TL olup, beş katı ise; 322.130 TL’dir.
Kanununun 2’nci maddesine göre;
657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu'nda belirtilen istihdam türlerinden işçiler hariç olmak üzere memur, sözleşmeli personel ve geçici personel ile diğer kamu görevlileri belirlenen zamanlarda mal bildirimlerinde bulunmak zorundadırlar. Ayrıca, özel kanunlarına göre mal bildiriminde bulunmak zorunda olanlar da bu Kanun kapsamında mal bildiriminde bulunmak zorundadırlar. 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu’na tabi her kademesinde yani hademesinden tutun genel müdürüne kadar tüm memurlar mal bildiriminde bulunmak zorundadırlar.
MAL BİLDİRİMLERİ NE ZAMAN BİLDİRİLECEKTİR
Kanunun 6’ncı maddesine göre mal bildirimleri;
Göreve atanmalarda yazılı mal bildirimi verilmedikçe göreve atama yapılamaz. Kanunun 7’nci maddesinde ise kapsamındaki görevlere devam edenler, sonu (0) ve (5) ile biten yılların en geç Şubat Ayı sonuna kadar bildirimlerini yenilerler. Yeni bildirimler yetkili merci tarafından daha önceki bildirimler ile karşılaştırılır.
MAL BİLDİRİMLERİ NEREYE VERİLECEKTİR?
Kanunun 8’nci maddesine göre mal bildirimleri;
SÜRESİNDE MAL BİLDİRİMİNDE BULUNMAYANLARA UYARI
Belirtilen süreler içinde mal bildiriminde bulunmayanlara, bildirimin verildiği yerler tarafından yazılı olarak uyarıda bulunulur. Bu uyarı, ilgiliye Tebligat Kanunu hükümlerine göre tebliğ edilir. Uyarı kendisine tebliğinden itibaren bir ay içinde bildirimde bulunmayanlar hakkında gerekli işlem yapılmak üzere yetkili Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulur. Müfettiş ve muhakkikler yani inceleme ve soruşturma yapanlar soruşturma ile ilgili olarak verdikleri süre zarfında mal bildiriminde bulunmayan hakkında yetkili Cumhuriyet başsavcısına suç duyurusunda bulunurlar.
Sabri Arpaç