İfral TURGUT

Tarih: 20.09.2024 20:13

TARTUFFE VE YUSUF TEKİN’İN SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI

Facebook Twitter Linked-in

Tartuffe, klasik komedyanın büyük ustası Molière’in yazdığı ve ilk kez14. Louıs karşısında sahnelenmiş beş perdelik komedidir.

Eser sahnelenince, din düşmanlığı yaptığı gerekçesiyle, din adamları tarafından büyük bir tepkiyle karşılanır ve dinciler eseri yasaklatırlar 

Eser 1876 yılında Ahmet Vefik Paşa tarafından “Riyanın Encamı” adıyla Türkçeye çevrilir. 

Tartuffe dindarlık maskesi altında dini kendi çıkarları için kullanan, sahtekâr ve ikiyüzlü din adamlarını ve saray yobazlarını anlatır, din tacirliğini ve ikiyüzlü softalığı mizahi bir kurgu ile hicveder, Orgon tiplemesi ile cahil ve saf halkın bu tip insanlara nasıl kul olduklarını ortaya koyar.

Tartuffe’in maskesini kurnaz hizmetçi Dorine düşürür. Orgon ise aldatıldığını fark ettikten sonra Tartüffe’ün yaptıklarından dolayı dindarlara laf sokuşturan bir işlev yüklenir. 

Tartuffe, azizlik mertebesine ulaşan, dindarlık maskesi altında, aslında şehvet dolu bir ırz düşmanı, açgözlü ve ikiyüzlü bir adamdır. Dini, ahlakı ve töreleri çıkarları için kullanmakta, dindar kişilerin inançlarını kullanarak kendisine çıkar sağlamaktadır. Tartuffe karakteri, Fransız toplumunda çok büyük bir etki bırakmış Tartuffe kelimesi Fransızca da “ikiyüzlü” anlamını ifade eden bir kelime haline de gelmiştir. 

Molıere, eserlerindeki tipler ve yaşanılan tuhaf olaylar üzerinden, Fransız toplumundaki burjuva, yoksul, asilzade çatışmalarını, sınıf atlamaya kalkışan kişilerin karşılaştıkları trajıkomik tuhaflıkları, para, şöhret düşkünü kişilerin garip hallerini, sözde kibarlar, sahte doktorlar, eczacılar, dindarlar, kıskançlar, cimriler, züppeler, ikiyüzlüleri ortaya koymaya çalışan, insanlığın garip ve acınası hallerini güldürürken düşündüren bir yazardır 

Şimdi, bu anlattıklarımın Molier’in bir tiyatro eseri olduğuna ve olayın Fransa’yı anlattığına dair unsurları kaldırsam, hiçbir cümlesini yadırgar mısınız?

YOKSA,

 

 

 


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —